• darkblurbg

 

In dit filmpje zie je Dieske die de handtarget leert. De oefening is simpel, ik bied mijn hand aan en Dieske raakt hem aan. Op dat moment klik ik en krijgt ze een beloning. 

Ieder gezond paard zal uit nieuwsgierigheid je hand aanraken en door de oefening een aantal keren te herhalen leert Dieske dat het aanraken van mijn hand een klik oplevert en dat de klik betekent dat er een beloning aankomt. 

Als Dieske de link gaat leggen met het ophouden van mijn hand en haar gewenste reactie, het aanraken van mijn hand. Dan is het ophouden van mijn hand een cue, vrij vertaald een ‘teken’ geworden van, wil je mijn hand aanraken. Het klikgeluid beloofd dat er een beloning aankomt en heet dan een bridge, als in het overbruggen van de tijd van klik naar daadwerkelijk de beloning aannemen. En de beloning, tja, je hoeft een paard niet te leren dat eten fijn is..

Deze manier van leren heet positieve bekrachtiging (iets leuks/lekkers toevoegen). 

Wat er gebeurd is dat als Dieske doorkrijgt dat er iets te verdienen valt, ze zelf gaat zoeken naar het juiste antwoord, want niet alleen de beloning geeft een goed gevoel, het verwachten van een beloning geeft een nog veel beter gevoel, er komt namelijk dopamine vrij (plezier hormoon) de uiteindelijke beloning is de afsluiter. Een vergelijkbare situatie is als wij bijvoorbeeld een spelletje spelen, op het moment dat je weet dat je je tegenstander kunt uitspelen, dat je de winnaar gaat worden, dat moment is eigenlijk nog leuker dan het moment van winnen zelf..

Daarom is het werken met positieve bekrachtiging in de training meer, dan alleen je paard een beloning geven voor het goede antwoord. Je gaat een enthousiast paard krijgen wat zin heeft om iets verdienen, maar ook gemotiveerd is om iets nieuws te leren, je zal merken dat je paard gaat meedenken en initiatief gaat nemen. 

Ook voor jezelf heeft het veel voordelen, belonen van goed gedrag voelt gewoon veel fijner dan corrigeren van ongewenst gedrag. Je focus ligt op dat wat goed gaat en niet op wat fout gaat. Je paard leert enorm snel en je bouwt een flinke goodwill-bankrekening op.

Hetzelfde enthousiasme, is vaak ook de valkuil van het werken met positieve bekrachtiging, want nu wil je paard meer! En om geen rond happend voer-monster te creëren is het heel belangrijk om ook op beleefdheid te trainen. In het filmpje zie je dat Dieske steeds achteruit moet stappen bij het aannemen van de beloning. Ze leert daardoor dat de beloning altijd van mij af, te vinden is, nooit dicht bij mij. (en al helemaal niet uit mijn zakken..) Ook let ik heel goed op hoe ze zich voelt, als ze zich te emotioneel of opgewonden gaat gedragen, stoppen we de oefening. We gaan pas weer verder als ze rustig en kalm is. Je traint niet alleen gedrag maar ook emotie.

Belonend trainen vraagt van jou als trainer consequentie, duidelijkheid en geduld. Maar als je er eenmaal mee begonnen bent geeft het je zoveel voldoening. De omgang met je paard wordt zoveel vriendelijker. Omdat je focus ligt op succes, let je steeds minder op dat wat niet goed gaat. Je paard gaat jou associëren met iets fijns en dat versterkt jullie band.

 

Contact