• darkblurbg

"Het belangrijkste kwartje viel toen ik bij de paarden stond."

 

 

De paarden;

Dewy

Mario

Dieske

Wick

 

De coach;

Tanja

Als hoogsensitief mens weet ik als geen ander hoe het voelt om opgeslokt te worden door het leven en van jezelf af te drijven. Overprikkeld en mezelf kwijtgeraakt besefte ik dat het tijd werd dat ik voor mezelf mocht gaan kiezen. Door het (her)vinden van mezelf, de liefde voor mezelf en accepteren en omarmen van wie ik ben. Ontstond er ook weer rust en ruimte om de keuzes te gaan maken die goed voor mij zijn. Stap voor stap werd het steeds makkelijker om uit mijn drukke hoofd en in mijn hart te stappen en weer in verbinding te komen met mezelf, de paarden en de wereld om mij heen. Hierbij zijn de paarden altijd mijn grote leermeesters en liefdes geweest, soms wat meer op de achtergrond maar ook perioden als onderdeel van mijn leven, zo ook de afgelopen periode die begon in 2010 met de komst van Dewy, mijn eigen-wijze Fjordenpaard! 

Als ik, zolang wij al samen zijn, één les van Dewy heb mogen leren, is het wel in verbinding zijn, met jezelf en met elkaar. Alleen dan kan je echt en samen zijn. Geen bullshit, geen mooie praatjes! Als je je niet happy voelt, gedraag je dan ook niet zo. Als je bang bent, wees dan bang. Als je het niet weet, zeg dat dan. Maar lieg niet, niet tegen jezelf, niet tegen mij..

Ik hoorde haar wel, maar het heeft toch nog wel wat tijd, opleidingen, cursussen, en zelfhulpboeken gekost voordat ik besefte dat ik het allemaal al wist, dat alles wat ik wilde worden en hoorde te zijn al in mij zat. Ik deed zo mijn best om te passen, in mijn zelf gecreëerd keurslijf en te kunnen tippen aan mijn lekker hoog geplaatste lat. Het lukte me niet om tevreden te zijn en zocht bevestiging buiten mezelf in de vorm van studies, diploma's en goedkeuring van anderen.

Het levenspad zit vol met hobbels en natuurlijk heb ik al deze kennis en ervaringen niet voor niets opgedaan, het ging alleen niet over de bestemming maar over het bewandelen van het pad. Goedkeuring, bevestiging en een oordeel van een ander (al dan niet in de vorm van een diploma) is niets waard als je er zelf niet in geloofd. De echte les zat in het vinden van mezelf, de liefde voor mezelf en accepteren en omarmen van wie ik ben. Ook als ik me niet happy voel, als ik bang ben of als ik het niet weet. Alles mag er zijn, maar wel in verbinding met jezelf.

 

Inmiddels weet ik dat ik hoogsensitief ben, hoogsensitief zijn, ook wel aangeduid als HSP (High Sensitive Person) betekent dat je bovenmatig gevoelig bent voor omgevingsprikkels en komt bij ongeveer 20% van de mensen voor. Een hsp’er heeft een bovengemiddeld gevoelig zenuwstelsel waardoor prikkels en informatie veel heftiger binnen komen dan bij een gemiddeld gevoelig mens. Het is niet zo dat ons zenuwstelsel beter werkt, maar we verwerken de binnengekomen informatie veel uitgebreider. In de praktijk kan dat betekenen dat er vaak veel te veel informatie tegelijk binnenkomt en we daar compleet van overlopen. 

Hoe ga je daar mee om en hoe zorg je dat je kunt functioneren in een wereld vol prikkels. 

 

Ook zijn hsp’ers vaak sterk intuïtief ontwikkeld. Intuïtie is je innerlijke wijsheid, het is een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. En leidt tot keuzes die passen bij wie je bent en wat mogelijk is voor jouw unieke persoon. 

Nu ik dit weet en dat het er mag zijn, is er veel voor mij op zijn plek gevallen. En mag ik het gaan inzetten om te gaan doen wat ik het allerliefste doe, met mensen en paarden werken als paardencoach.

Daarmee hoop ik iets positiefs toe te kunnen voegen aan de wereld, dat hoeft niet groot te zijn, wel oprecht en met aandacht, Iets met zachte kracht of kracht vanuit zachtheid en in liefdevolle verbinding, met jezelf met het paard en met de wereld om je heen.

 

 Contact