• darkblurbg
  • darkblurbg

 

Wil jij leren begrijpen hoe een paard denkt en leert?

 

Trainen en rekening houden met de natuur van je paard. Om ons paard te leren omgaan met al die on-paardse dingen die wij met ze willen doen. Moeten we ons paard voorbereiden en trainen om die taken te kunnen volbrengen. Maar dan wel op een vriendelijke en ethische manier. 

Trainen op basis van belonen is kijken naar wat mogelijk is voor jou en je paard. Je training opzetten voor succes, maak kleine stapjes en als iets niet lukt, buig het dan om naar een oefening die wel goed gaat. Zodat je je paard kunt belonen voor wat hij goed heeft gedaan, en niet hoeft te straffen voor wat mis ging. Belonen werkt namelijk veel beter dan straffen. Het woord, niet of nee, kennen paarden niet en dwang en straf  geeft alleen maar strijd, frustratie en angst. Don’t go there…

Mijn uitgangspunt voor een training is dat mijn paard de training net zo leuk vind als ikzelf, dat hij het ziet als een spel. Waarbij ik de spelregels opstel om het voor ons beide leuk en veilig te houden.

 

Belonend trainen

In de lessen ga je leren over de basisbehoeften van een paard, over paardentaal en paardengedrag. Waarom belonend trainen zoveel sneller gaat en hoe je dat kunt toepassen.

We gaan werken met een clicker een target en ook een voerbeloning (de meeste mensen werken ook niet zonder salaris) Een beloning is iets waar het paard voor wil werken, dat kan een hooibrokje, wortel of kriebel zijn, de ontvanger bepaald of het een beloning is. In de training betekend dat, dat als je paard het juiste antwoord geeft, je precies op dat moment, een klik van de clicker of je stem (check of yes!!) laat horen, daarna volgt de beloning. De klik of stem noemen we een bridge omdat het de tijd overbrugt tot de beloning. Zodra het paard de oefening begint te snappen, mag het paard er steeds meer voor doen om de bridge te horen en een beloning te krijgen. Al snel word het gebruik van de bridge weer afgebouwd, de bridge dient om iets aan te leren niet om aangeleerd gedrag te onderhouden. Werken met een bridge en beloning is een echte leerversneller maar paarden kunnen er ook over-enthousiast van worden. Beleefdheid is bij het werken met voer beloning dan ook heel belangrijk. Het is dus ook zaak dat het goed aangeleerd word.

Wijken voor druk, word ook wel een beloning voor je paard genoemd. In de training betekend dat, dat je voor het juiste antwoord van je paard, de druk loslaat, het wegvallen van de druk is dan de beloning voor je paard. Bijvoorbeeld druk van je teugels loslaten zodra je paard achterwaarts gaat of je been aanleggen en loslaten zodra je paard voorwaarts beweegt. Ook je paard wegzenden met lichaamstaal is wijken voor druk, het nadeel met wijken voor druk is dat je eerst de druk op moet voeren...Ik zou dit geen beloning, maar opluchting noemen en omdat het opvoeren van dit soort druk door paarden als onprettig, vervelend of angstig kan worden ervaren, willen we dit liever vermijden. Ik ben niet tegen het gebruik van druk, maar alleen als het paard de druk als prettig ervaart en begrijpt wat ermee bedoelt wordt. 

 

Paardengedrag en welzijn

Paarden en mensen verschillen enorm van elkaar paarden zijn prooidieren en mensen roofdieren.  Ook spreken wij niet dezelfde taal. En als we onze paarden trainen gaat dat op een best wel on-paardachtige manier. De meeste dingen die we van onze paarden vragen gaan zelfs recht tegen zijn natuurlijke instinct in. Het is dus ook heel belangrijk om weten wat normaal paardengedrag is en waarom ze doen wat ze doen. Leer kijken en luister en bouw aan een wederzijdse communicatie.

Om aan onze wensen te kunnen voldoen zijn paarden het nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel! En dat spel kan ook training zijn maar dan wel op een manier die je paard begrijpt, dus in paardentaal uitgelegd. Een paard wat word voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in staat om aan de training te beginnen.

 

De basisbehoeften van een paard

Een paard moet goed in zijn vel zitten, ontspannen zijn en zin hebben om met jou nieuwe dingen te leren. Dat bereik je door eerst te kijken of jij je paard hebt voorzien in zijn basisbehoeften:

 

  • Onbeperkt ruwvoer
  • Vrijheid van beweging
  • Nooit alleen
  • Veilige leefomgeving
  • Comfortabele leefomgeving
  • Spel/uitdaging

 

Onbeperkt ruwvoer:

Paarden zijn van nature graasdieren die het grootste gedeelte van de dag besteden aan het knabbelen aan voornamelijk dorre, houtachtige grassen. Om deze grove grassen en takken te kunnen verteren maken paarden veel maagzuur aan. Een paard moet minstens 14 tot 16 uur per dag kunnen kauwen om genoeg speeksel aan te maken om al dat maagzuur te kunnen neutraliseren. Als een paard daar niet de gelegenheid toe krijgt, ligt het gevaar voor een maagzweer op de loer.

Ook zorgt een goede spijsvertering er voor dat een paard zichzelf warm kan houden, regelmatig eten zorgt ervoor dat zijn kacheltje blijft branden.

De ideale temperatuur voor een paard ligt tussen de 0 en 20 graden, en als het echt koud is geef je paard dan geen deken maar een extra ruwvoer.

Vrijheid van beweging

Paarden zijn ervoor  gemaakt om vele kilometers per dag te lopen om hun eten te verzamelen,we noemen dit ook wel, hapje, stapje. Op deze manier lopen paarden in het wild wel zo’n 30 kilometer per dag. Het vele bewegen houdt je paard soepel in zijn spieren. Beweging zorgt ook  voor een betere doorbloeding en een veroorzaakt een natuurlijke hoef slijtage.

Ook hebben paarden geen vast dag-nacht ritme en gaan niet zoals wij 8 uur achtereen slapen. Paarden hebben hun eigen ritme van: grazen, even dutten, interactie met kuddeleden, grazen, stukje rennen, grazen, dutten, spelen, grazen. En dat gaat dag en nacht zo door.

Nooit alleen

Paarden zijn kuddedieren, sociale interactie met soortgenoten vindt voortdurend plaats. Balans in de kudde is heel belangrijk. Paarden doen er alles aan om in harmonie met elkaar te leven. Er worden spelletjes gespeeld, het groomen van elkaars vacht en waken terwijl de ander slaapt. Paarden zijn in staat om levenslange vriendschappen op te bouwen. En herkennen hun maatje na lange tijd gescheiden te zijn nog steeds.  Dit alles is zeer belangrijk voor zijn psychisch welzijn. Een kudde geeft een paard veiligheid, samen sta je sterker.

Veilige leefomgeving

Omdat paarden van nature prooidieren zijn, zijn zij constant waakzaam. In hun wereld kan er achter iedere struik een roofdier op de loer liggen. Het is aan ons om een voor het paard veilige leefomgeving te creëren. Ruimte om je paard heen, geeft je paard de gelegenheid om de omgeving te scannen op potentieel gevaar. En een sprintje te kunnen trekken als hij ergens van geschrokken is. Het kunnen uitten van deze instincten geeft je paard rust en vertrouwen.

Maar ook in de dagelijkse omgang en training van je paard is het belangrijk dat je rekening houdt met deze instincten. Door je paard veiligheid en begeleiding te bieden als we hem meenemen in onze wereld.

Comfortabele leefomgeving

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar een groepshuisvesting en dan het liefst een Paddock paradise. Deze manier van huisvesting geeft je paard de ruimte om te bewegen en te rennen. Voldoende ruwvoer op verschillende plekken, hapje, stapje. Interactie met kuddeleden, de veiligheid van een groep, samen sta je sterker. Schuilgelegenheid bij gure weersomstandigheden. Zand om in te rollen en een fijne plek om te dutten en slapen.

Dit alles geeft je paard rust en vertrouwen. Een paard wat lekker in zijn vel zit ontspannen is en zin heeft om met jou nieuwe dingen te leren.

Spel /uitdaging

Plezier, spel en training! Paarden zijn enorm sociale en speelse dieren, onder elkaar maar ook zeker met ons mensen. Mijn uitgangspunt voor een training is dan ook dat mijn paard het ziet als een spel. Waarbij ik de spelregels opstel om het voor ons beide leuk en veilig te houden.

 

De afgebeelde illustratie van Fed up Fred geeft dit mooi weer.

 

 

www.fedupfred.com

Contact