• darkblurbg
  • darkblurbg

Presentatie basisbehoeften

 

Het paddock paradise

Een paard moet goed in zijn vel zitten, ontspannen zijn en zin hebben om met jou nieuwe dingen te leren. Dat bereik je door eerst te kijken of jij je paard hebt voorzien in zijn basisbehoeften.

De basisbehoeften zijn:

  • Onbeperkt ruwvoer
  • Vrijheid van beweging
  • Nooit alleen
  • Veilige leefomgeving
  • Comfortabele leefomgeving
  • Spel/uitdaging

 

Onbeperkt ruwvoer:

Paarden zijn van nature graasdieren die het grootste gedeelte van de dag besteden aan het knabbelen aan voornamelijk dorre, houtachtige grassen. Om deze grove grassen en takken te kunnen verteren maken paarden veel maagzuur aan. Een paard moet minstens 14 tot 16 uur per dag kunnen kauwen om genoeg speeksel aan te maken om al dat maagzuur te kunnen neutraliseren. Als een paard daar niet de gelegenheid toe krijgt, ligt het gevaar voor een maagzweer op de loer.

Ook zorgt een goede spijsvertering er voor dat een paard zichzelf warm kan houden, regelmatig eten zorgt ervoor dat zijn kacheltje blijft branden.

De ideale temperatuur voor een paard ligt tussen de 0 en 20 graden, en als het echt koud is geef je paard dan geen deken maar een extra ruwvoer.

Vrijheid van beweging

Paarden zijn ervoor  gemaakt om vele kilometers per dag te lopen om hun eten te verzamelen,we noemen dit ook wel, hapje, stapje. Op deze manier lopen paarden in het wild wel zo’n 30 kilometer per dag. Het vele bewegen houdt je paard soepel in zijn spieren. Beweging zorgt ook  voor een betere doorbloeding en een veroorzaakt een natuurlijke hoef slijtage.

Ook hebben paarden geen vast dag-nacht ritme en gaan niet zoals wij 8 uur achtereen slapen. Paarden hebben hun eigen ritme van: grazen, even dutten, interactie met kuddeleden, grazen, stukje rennen, grazen, dutten, spelen, grazen. En dat gaat dag en nacht zo door.

Nooit alleen

Paarden zijn kuddedieren, sociale interactie met soortgenoten vindt voortdurend plaats. Balans in de kudde is heel belangrijk. Paarden doen er alles aan om in harmonie met elkaar te leven. Er worden spelletjes gespeeld, het groomen van elkaars vacht en waken terwijl de ander slaapt. Paarden zijn in staat om levenslange vriendschappen op te bouwen. En herkennen hun maatje na lange tijd gescheiden te zijn nog steeds.  Dit alles is zeer belangrijk voor zijn psychisch welzijn. Een kudde geeft een paard veiligheid, samen sta je sterker.

Veilige leefomgeving

Omdat paarden van nature prooidieren zijn, zijn zij constant waakzaam. In hun wereld kan er achter iedere struik een roofdier op de loer liggen. Het is aan ons om een voor het paard veilige leefomgeving te creëren. Ruimte om je paard heen, geeft je paard de gelegenheid om de omgeving te scannen op potentieel gevaar. En een sprintje te kunnen trekken als hij ergens van geschrokken is. Het kunnen uitten van deze instincten geeft je paard rust en vertrouwen.

Maar ook in de dagelijkse omgang en training van je paard is het belangrijk dat je rekening houdt met deze instincten. Door je paard veiligheid en begeleiding te bieden als we hem meenemen in onze wereld.

Comfortabele leefomgeving

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar een groepshuisvesting en dan het liefst een Paddock paradise. Deze manier van huisvesting geeft je paard de ruimte om te bewegen en te rennen. Voldoende ruwvoer op verschillende plekken, hapje, stapje. Interactie met kuddeleden, de veiligheid van een groep, samen sta je sterker. Schuilgelegenheid bij gure weersomstandigheden. Zand om in te rollen en een fijne plek om te dutten en slapen.

Dit alles geeft je paard rust en vertrouwen. Een paard wat lekker in zijn vel zit ontspannen is en zin heeft om met jou nieuwe dingen te leren.

Spel /uitdaging

Plezier, spel en training! Paarden zijn enorm sociale en speelse dieren, onder elkaar maar ook zeker met ons mensen. Mijn uitgangspunt voor een training is dan ook dat mijn paard het ziet als een spel. Waarbij ik de spelregels opstel om het voor ons beide leuk en veilig te houden.

De afgebeelde illustratie van Fed up Fred geeft dit mooi weer.

www.fedupfred.com

En wat is er nou leuker dan dat je paard al bij het hek staat omdat hij met jou aan de slag wil!