• darkblurbg
  • darkblurbg

“Ik stap tussen de draden door de paddock in en hoor een zachte hinnik, Dewy kijkt me aan, en langzaam komt ze in beweging. Kalm, zelfverzekerd en doelbewust komt ze naar me toegelopen, haar hoofd laag, zachte blik. Ik wacht rustig af, vlak voor mijn buik staat ze stil, zachtjes raakt ze mijn arm aan, ik aai haar neus en kriebel haar net achter haar oren. Ze doet twee stappen naar voren en ik sta nu naast haar schouder, ik kriebel haar op haar schoft. Ze draait nog wat verder door en ik sta nu ter hoogte van haar flank, ik weet wat ze wil, haar favoriete kriebelplekje net boven haar navel.

Ik moet lachen, wat ken ik haar goed… en wat kent ze mij goed, deze mooie merrie heeft mij al zoveel geleerd…

Dat ik niet hoef te schreeuwen, dat fluisteren duidelijk genoeg is. Dat ik niets hoef te bewijzen, dat alles wat er al is goed genoeg is. Dat ik iedereen voor de gek kan houden maar haar niet…

Ondertussen is ze mij terug aan het kriebelen, net boven mijn riem heeft ze een stukje rug gevonden, ik onderga het en weet dat ze zo haar tanden gaat gebruiken. Echte verwennerij voor paarden maar mijn mensenvel kan dat niet hebben.

Ik schrik toch van de tanden in mijn rug en voel dat Dewy ook schrikt, ik adem diep en rustig in en uit en kriebel weer haar buik, ik voel haar mond weer op mijn rug, zonder tanden dit keer, ik denk dat ze mij een watje vindt…”

 

 

Centered Riding-Freestyle-Horsemanship-Belonend trainen-Paardengedrag en welzijn.

                                Trainer, instructeur, ruiter en mens.

                              Maar het meest heb ik geleerd van de paarden zelf.

 

Hoe het allemaal begon...

Paarden zijn altijd al onderdeel van mijn leven geweest al waren er tijden dat er even minder tijd voor was. Toen er weer meer ruimte ontstond kwam Dewy, een fjordenmerrie van twee jaar oud. Zo groen als gras en met een behoorlijk eigen wil… een grote uitdaging… Te groot, bleek al snel, en mijn passie sloeg om naar onzekerheid. Ik miste de kennis om hier mee om te gaan en zo begon mijn zoektocht…!

De eerste basis vond ik in Parelli Natural Horsemanship, een trainingsmethode gebaseerd op het natuurlijk gedrag en communicatie principes die paarden onderling gebruiken. Er begonnen puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. Mijn honger naar meer informatie groeide. Ik ben lessen gaan volgen bij verschillende instructeurs en er volgde een intensieve trainingsperiode bij een 3*parelli instructeur.

Mijn hobby begon uit de hand te lopen:) en in 2016 ben ik de opleiding tot Freestyle instructeur gaan volgen aan de Freestyle Academy van Emiel Voest, en een jaar later de opleiding tot Centered Riding instructeur.

Omdat je nooit bent uitgeleerd…

ik zie mezelf dan ook als eeuwige student… 

Ik volg regelmatig lessen, cursussen en bijscholing om mezelf te blijven ontwikkelen als instructeur, trainer, ruiter en mens.

Maar ook volg ik wekelijks yoga lessen en oefen ik dagelijks mijn yoga houdingen en meditaties om mentaal en fysiek in balans te blijven.

Ook teken en schilder ik graag (vooral paarden:) en ervaar dat als een heerlijke creatieve uitlaatklep! Dit alles kan alleen maar door de onmisbare basis die mijn man en onze twee dochters mij geven, zij steunen mij  in (bijna...) alles! 

It's a way of life

Je paard kan alleen in balans zijn, als je zelf in balans bent. Voor mij is het trainen van je paard geen kunstje, het is geen quick fix, geen methode die je aan of uit zet, It’s a way of life, met je paard. Het is werken vanuit je gevoel het vraagt geduld, moed, doorzettingsvermogen, leiderschap en twee voeten die stevig op de grond staan. Maar o, zo mooi, als je een team gaat vormen!

Ik weet als geen ander hoe frustrerend het soms kan zijn, hoeveel bloed zweet en tranen het soms kost en hoe het soms lijkt dat je het nooit zult leren… Juist daarom kan ik jou helpen in je zoektocht naar een mooie samenwerking met je paard, waarbij vertrouwen en respect centraal staat.

Mijn grote passie is om paard en mens bij elkaar te brengen, om te laten zien hoe mooi de band tussen jou en je paard kan zijn.

 

Contact

Tanja Wisse Horsemanship