• darkblurbg
  • darkblurbg

Mijn visie

Trainen zonder dwang en straf, rekening houden met de natuur van het paard. Om ons paard te leren omgaan met al die on-paardse dingen die wij met ze willen doen. Moeten we ons paard voorbereiden en trainen om die taken te kunnen volbrengen. Maar dan wel op een vriendelijke en ethische manier.

Welzijn

Paarden maken al generaties lang deel uit van ons mensenbestaan. Op paarden werden oorlogen  uitgevochten, ze werden gebruikt als lastdier of om karren of landbouwwerktuigen te trekken. En nog steeds zijn paarden niet weg te denken uit ons leven.

Toch is deze periode maar een heel klein stukje op de ladder van de geschiedenis van paarden. Paarden bestaan al zo’n 70 miljoen jaar en zijn daarvan nog maar 6000 jaar gedomesticeerd gebruiksdier. Het zal duidelijk zijn dat de natuurlijke eigenschappen van paarden nog sterk aanwezig zijn.

Op de rug van een paard klimmen is heel indringend voor een paard, zijn rug is een van de kwetsbare gedeelten van zijn lichaam waar een roofdier hem zou aanvallen. Maar ook fysiek is een paard er niet op gebouwd om op die plek belast te worden. Het is eigenlijk wel heel bijzonder dat dit meestal gewoon goed gaat. Het geeft zeker aan hoe meewerkend en vergevingsgezind…!  paarden eigenlijk zijn.

Training is gedragsverandering en we willen eigenlijk het natuurlijk gedrag van ons paard zo bijschaven dat we er iets mee kunnen doen wat we zelf nuttig vinden. We vergeten daarbij weleens hoe moeilijk dat is voor een paard, omdat we hem eigenlijk vragen zijn diepgewortelde instincten te negeren en ons te volgen.

Moeten we dan maar ophouden met het willen trainen van onze paarden?... nee dat denk ik niet, er zijn te veel mooie voorbeelden van vriendschappen tussen mens en paard. Trainers die in staat zijn om hun paard zo voor te bereiden en te trainen dat hij kan functioneren en presteren in onze wereld. Paarden zijn enorme intelligente, gevoelige en meewerkende  dieren die graag met ons willen samenwerken.  Het is aan ons om de verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor zijn welzijn.

Om aan onze wensen te kunnen voldoen zijn paarden het nodig om ook hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel! En dat spel kan ook training zijn maar dan wel op een manier die je paard begrijpt, dus in paardentaal uitgelegd. Een paard wat word voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in staat om aan de training te beginnen.

En het enige trainingsprincipe dat telt is; het paard heeft altijd gelijk! Het paard doet wat hij doet omdat hij denkt dat het zo moet, omdat zijn natuur hem verteld dat het zo moet of omdat hij daar in het verleden succes mee heeft gehad. Als je paard niet doet wat je van hem vraagt, heb je of de vraag niet goed gesteld of je paard is er mentaal of fysiek niet toe in staat.

 

Contact