• darkblurbg
    Over ons

Better Grade

Better Grade

Better Grade

Tanja

Als hoogsensitief mens weet ik als geen ander hoe het voelt om opgeslokt te worden door het leven en van jezelf af te drijven. Overprikkeld, gepijnigd en moe, besefte ik dat het tijd werd dat ik voor mezelf mocht gaan kiezen. Door het (her)vinden van mezelf, en accepteren en omarmen van wie ik ben. Ontstond er ook weer rust en ruimte om de keuzes te gaan maken die goed voor mij zijn. Stap voor stap werd het steeds makkelijker om uit mijn drukke hoofd en in mijn hart te stappen en weer in verbinding te komen met mezelf, en de wereld om mij heen. Hierbij zijn de paarden altijd mijn grote leermeesters en liefdes geweest, soms wat meer op de achtergrond maar ook perioden als onderdeel van mijn leven, zo ook de afgelopen periode die begon in 2010 met de komst van Dewy, mijn eigen-wijze Fjordenpaard! 

Als ik, één les van Dewy heb mogen leren, is het wel in verbinding zijn, met jezelf en met elkaar. Alleen dan klopt het. Geen bullshit, geen mooie praatjes! Als je je niet happy voelt, gedraag je dan ook niet zo. Als je bang bent, wees dan bang. Als je het niet weet, zeg dat dan. Maar lieg niet, niet tegen jezelf, niet tegen mij..

Ik hoorde haar wel, maar het heeft toch nog wel wat tijd, opleidingen, cursussen, en zelfhulpboeken gekost voordat ik besefte dat ik het allemaal al wist, dat alles wat ik wilde worden en hoorde te zijn al in mij zat. Ik deed zo mijn best om te passen, in mijn zelf gecreëerd keurslijf en te kunnen tippen aan mijn lekker hoog geplaatste lat. Het lukte me niet om tevreden te zijn en zocht bevestiging buiten mezelf in de vorm van studies, diploma's en goedkeuring van anderen.

Natuurlijk heb ik al deze kennis en ervaringen niet voor niets opgedaan, het ging alleen niet over de bestemming maar over het bewandelen van het pad. Goedkeuring, bevestiging en een oordeel van een ander (al dan niet in de vorm van een diploma) is niets waard als je er zelf niet in geloofd. De echte les zat in het vinden van mezelf, de liefde voor mezelf en accepteren en omarmen van wie ik ben. Ook als ik me niet happy voel, als ik bang ben of als ik het niet weet. Alles mag er zijn, maar wel in verbinding met jezelf.

 

Inmiddels weet ik dat ik hoogsensitief, en sterk intuïtief ontwikkeld ben. Intuïtie is je innerlijke wijsheid, het is een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Hoogsensitief zijn

betekent dat je bovenmatig gevoelig bent voor omgevingsprikkels, door een bovengemiddeld gevoelig zenuwstelsel. Het is niet zo dat mijn zenuwstelsel beter werkt, maar ik verwerk de binnengekomen informatie veel uitgebreider. In de praktijk kan dat betekenen dat er vaak veel te veel informatie tegelijk binnenkomt en ik daar compleet van kan overlopen. 

Nu ik dit weet en dat het er mag zijn, is er veel voor mij op zijn plek gevallen. Ik weet er nu mee om te gaan en leer ook nog iedere dag bij. Het mooiste is dat ik het in kan zetten om te doen wat ik het allerliefste doe, met paarden werken en mensen helpen als paardencoach.

Daarmee hoop ik iets positiefs toe te kunnen voegen aan de wereld, dat hoeft niet groot te zijn, wel oprecht en met aandacht, Iets met zachte kracht of kracht vanuit zachtheid en in liefdevolle verbinding, met jezelf met het paard en met de wereld om ons heen.

 

De paarden

 

Egosterkte van het coachpaard

Onze paarden zijn geen speciale coachpaarden, als je het mij vraagt bestaat zoiets ook niet. Wel hebben wij fysiek en mentaal gezonde paarden. Als een paard goed in zijn vel zit en ontspannen is, is hij in staat om activiteiten met ons uit te voeren. Er is dan ruimte in zijn hoofd en ontspanning in zijn lijf om aanwezig te zijn voor dat wat we hem aanbieden. Dat kan een training, een buitenrit of een coaching zijn. Om zich goed te voelen, zijn paarden het nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel. 

Een paard wat voldoende wordt voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in balans en heeft daardoor voldoende egosterkte, om met eventuele stress wat uit een coachsessie kan voortvloeien, om te gaan.

 

Dewy

Met de komst van Dewy, begon mijn volwassen ponyavontuur. Samen hebben wij een weg gevonden die bij ons past. Zij als mijn paard en ik als haar mens. Dewy is mee geweest naar alle opleidingen, cursussen, vele buitenritten en trektocht van meerdere dagen. Ze is mijn partner in crime en leermeester tegelijk, ze is eigen-wijs, heeft veel zelfvertrouwen en ze doet niets wat ze niet wil. Maar als we het samen doen kunnen we alles aan! Een vriendin voor het leven!

 

 

 

 

Mario

Tegelijk met Dewy is ook Mario bij ons komen wonen. Klein van stuk maar een grote persoonlijkheid. En beste vriend voor onze oudste dochter in haar kinderjaren, veelzijdig als hij is was niets te gek, grondwerk, rij- en men-pony, hij is mee geweest op ponykamp, en geduldig heeft hij voetjes op staan houden tijdens kinder poetslessen. Vriendelijk, maar ook kritisch, als je niet in hem geloofd, verzet hij geen stap. Inmiddels is onze dochter volwassen en mario met pensioen, al mag hij zich nog graag met een coachsessie bemoeien.. Onze oude wijze man. 

 

 

 

Dieske

Dieske en Wick, moeder en dochter zij zijn er een paar jaar later bij gekomen. Echte Haflingers ze lijken op elkaar en zijn totaal verschillend. Dieske is een echte dame, gereserveerd, netjes en beleefd. Weet heel goed wat ze wil en met nee, bedoelt ze ook nee. Na Wick heeft ze bij ons nog één veulen gekregen, Dieske is een echte mama, zorgzaam, liefdevol en trouw. Haar mama energie is in de kudde voelbaar en houdt alles bij elkaar. 

 

 

 

 

Wick

Wick is de jongste van het stel en heeft het voorrecht dat ze al haar hele leven met haar moeder in dezelfde kudde mag leven. Iets wat onder natuurlijke omstandigheden heel vaak voorkomt maar wat maar weinig gedomesticeerde paarden kennen. Ze is echt de benjamin van de groep, ze is grappig, speels, ontzettend lief en soms een beetje een drama queen.Zet je haar aan het werk dan komt het oostenrijkse bloed boven en heb je je handen vol aan haar. Maar ze kan ook uren stilstaan om gepoetst en geknuffeld te worden en menig kind heeft op haar rug rondjes gehobeld. 



De locatie

 

Het paddock paradise

Om onze paarden te kunnen voorzien in hun basisbehoeften, wonen zij in een zogeheten, paddock paradise. Dit betekend dat ze dag en nacht met elkaar in een kudde leven

Een Paddock Paradise wordt gevormd door een rondom het hele terrein lopende route, waar zoveel mogelijk variatie is aangebracht om de paarden  te motiveren om hun natuurlijk gedrag te uiten.

Paarden zijn prooidieren en daarom vluchtdieren, ze zijn altijd waakzaam. Omdat ze buiten leven kunnen ze hun omgeving in de gaten houden en een sprintje trekken als ze ergens van schrikken.

De kudde geeft ze veiligheid en er is ruimte voor interactie, het spelen van spelletjes, maar ook het groomen van elkaars vacht en het opbouwen van hechte vriendschappen.

De paarden kunnen op verschillende plekken eten, drinken en schuilen. Dit motiveert de paarden om voortdurend in beweging te zijn. Door het vele bewegen ontstaat een betere doorbloeding en een natuurlijke hoefslijtage, ook houden ze zo hun spieren soepel.

Om al deze redenen leven onze paarden buiten, kunnen ze naar behoefte eten en drinken, lopen, rennen en spelen, slapen en schuilen, 24/7 zomer en winter.

 

DSC03213.JPG
IMG_2758.JPG
IMG_2744.JPG
IMG_0132.JPG
mario
IMG_0133.JPG
DSC02330.JPG
DSC03159.JPG
IMG_20170429_104908.jpg
DSC02285.JPG

 

 Contact