• darkblurbg
  • darkblurbg

Undemanding time, ieder paard is uniek, breng tijd met je paard door, zonder wat van hem te willen. Paarden versterken hun kuddegevoel door samen te grazen,samen te doezelen in de zon, op dezelfde plek te rollen en elkaar te groomen. Leer je paard beter kennen door tijd met hem door te brengen, wat is zijn favoriete kriebel plekje, wat vind hij leuk, geniet en relax…

Leer over het natuurlijk gedrag van je paard, leef je in, pas je evenveel aan hem aan als je van hem het omgekeerde verwacht. Weet wat normaal paardengedrag is. Paarden en mensen verschillen nou eenmaal van elkaar, paarden zijn prooidieren en mensen roofdieren.  Ook spreken wij niet dezelfde taal. En als we onze paarden trainen gaat dat op een best wel on-paardachtige manier. De meeste dingen die we van onze paarden vragen gaan zelfs recht tegen zijn natuurlijke instinct in. Hou daar rekening mee

Voorzie hem in zijn basisbehoeften, als een paard goed in zijn vel zit en ontspannen is, is hij in staat om met jou nieuwe dingen te leren. Om zich goed te voelen, zijn paarden het nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel! En dat spel kan ook training zijn maar dan wel op een manier die je paard begrijpt, dus in paardentaal uitgelegd. Een paard wat word voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in staat om aan de training te beginnen.

Probeer zijn taal en signalen te begrijpen. Paarden communiceren met veel lichaamstaal en zijn van nature hele respectvolle dieren en verkiezen harmonie boven strijd.  Zij hebben een uitgebreide “woordenschat” om elkaar te kalmeren of iets duidelijk te maken. Je haalt veel informatie uit wat een paard je verteld als je leert letten op al die communicatie uitingen. Leer kijken en luisteren en bouw aan een wederzijdse communicatie.

Leertheorie, verdiep je in een beetje leertheorie. Paarden en mensen en honden, dolfijnen, olifanten, ratten, konijnen, kippen enz. enz… leren allemaal op dezelfde manier, je moet natuurlijk rekening houden met dier-eigen gedrag maar de basisprincipes van leren is voor ieder levend wezen gelijk. Je leert door te proberen, dingen waar je beter van word, wat je wat oplevert doe je nog een keer, dingen die je niet bevallen daar stop je mee.

Voorbeelden daarvan is het krijgen van een beloning bij clickertraining of het trainingsprincipe wijken voor druk.

 Positieve mindset, wees optimistisch, kijk naar wat mogelijk is voor jou en je paard. Maak een plan, wees consequent en duidelijk. Zet je training op voor succes, maak kleine stapjes, beloon zoveel als nodig en corrigeer zo weinig mogelijk.

Zorg voor een mooie balans, tussen het paard mogen zijn en het leren omgaan met de eisen van onze mensen wereld. Een paard dat in balans is wil graag samenwerken, kan vertrouwen hebben en heeft van nature respect.

 

Contact