Overheid en netbeheerders nemen maatregelen tegen vol …

Nederlandse huishoudens en bedrijven verduurzamen in record tempo en fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame elektriciteit. Daarmee komen de Nederlandse klimaatdoelen voor het eerst binnen bereik, maar de uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen het kabinet en de …

Vermogen van huishoudens

Daarna neemt het aandeel werknemers af en het aandeel gepensioneerden en zelfstandigen toe. Bij de 10 procent hoogste vermogens is 1 op de 4 zelfstandige, terwijl de rest werknemer (33 procent) of gepensioneerd (40 procent) is. ... Op 1 januari 2022 had 5 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn ...

NU+ Energiesector: Het loont niet om te investeren in …

Nederland moet hard gaan werken aan de opslag van energie. Maar investeren in die opslag is volgens de energiesector nu niet rendabel. Daardoor groeit de kans dat we de …

Kabinet neemt maatregelen tegen vol elektriciteitsnet

In een groot deel van Nederland is het elektriciteitsnet zo goed als vol (netcongestie). Dit komt omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit sneller groeien dan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Het kabinet neemt maatregelen om het net sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Onder andere zodat huishoudens en bedrijven ook de komende jaren zoveel …

Feiten en cijfers energietransitie

De energietransitie in Nederland bevindt zich in een cruciale fase, waarbij de focus ligt op duurzaamheid en het creëren van een klimaatvriendelijk energiesysteem. De Nederlandse …

Prognose: 9 miljoen huishoudens in 2038 | CBS

In 2038 zal Nederland naar verwachting 9 miljoen huishoudens tellen. Nu zijn dat er 8,1 miljoen. Er komen vooral meer eenpersoonshuishoudens bij, waarvan een groot deel alleenwonende ouderen. Na 2038 zal het aantal …

Vermogen van huishoudens

Daarna neemt het aandeel werknemers af en het aandeel gepensioneerden en zelfstandigen toe. ... Op 1 januari 2020 had 3,5 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn 278 duizend huishoudens, ruim 24 duizend meer dan in 2019.

ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIEREKENING TOT EN MET …

grootste deel van de Nederlandse huishoudens (93 procent) heeft geen last van energiearmoede, maar ook voor deze huishoudens kan de energierekening een van de grootste uitgavensposten zijn. Om meer inzicht in de ontwikkeling van de energierekening te verschaffen is twee jaar …

Energierekening huishouden hoogst op middelbare leeftijd

De uitgaven aan energie waren, in 2021, het hoogst bij huishoudens waarvan de referentiepersoon 51 jaar was. Daarna neemt de energierekening van een huishouden af tot …

Energieopslag: Pleidooi voor de zwaartekracht

Om alle Nederlandse huishoudens een dag lang van stroom te voorzien zijn meer dan honderd van die megabatterijen nodig. ... hefhoogte 1 km zou een energieopslag in de orde van 500 MWh zijn te realiseren. ... De vraag is of er ruimte is om de kracht door kabels af te voeren. We gaan uit van de situatie waarbij het gewicht is opgehangen aan 6 ...

Brief regering; Voedselverspilling in Nederland

Zij hebben een grote pluim verdiend want er is heel wat bereikt sinds de eerste meting in 2010. We zijn de afgelopen jaren thuis veel minder gaan verspillen in Nederland: een daling van 23% in 2022 sinds 2015. We zijn er nog niet, de dalingscurve van vermindering neemt af zo blijkt uit de laatste meting. Hier leest u meer over verderop in deze ...

Warmteopslag in water: van boiler naar ijsbufferzak en zoutbatterij

Er kleven echter ook enkele nadelen aan deze oplossingen en ze schieten mogelijk te kort wanneer de grofweg 7,9 miljoen huishoudens in Nederland massaal van het gas af moeten. ... In de zoektocht naar energieopslag, het beter benutten van de eigen opwek en het vermijden van terugleverkosten stort de particuliere markt zich massaal op de ...

DE FEITEN OVER ENERGIEARMOEDE ENERGIEARME …

Tenslotte blijkt uit de data dat bijna de helft (48%) van alle huishoudens in Nederland in een huis met relatief lage energetische kwaliteit woont dat ze niet op eigen kracht kunnen …

Kabinet zet in op energieopslag

07-06-2023: De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland.Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, …

Minder snel de kachel aan en mild weer: afname gasverbruik zet …

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de afname van het gasverbruik doorzet na recordjaar 2022. Vorig jaar werd in Nederland al een kwart minder gas gebruikt dan het jaar …

Hoofdstuk 5. Energietransitie, leveringszekerheid en …

Hier liggen kansen voor de industrie, vanwege de kennis en kunde en gunstige ligging van Nederland. Ook draagt het bij aan de energie-onafhankelijkheid. In hoofdstuk 3 gaat het kabinet nader in op de verduurzaming van de internationale sectoren lucht- …

Thuisbatterij Vergelijking: Duitsland vs Nederland

Nederland Duitsland; Aantal huishoudens met thuisbatterij: Nog in beginfase: 2 miljoen: ... Dit hangt af van je zonnepanelen, energieverbruik en de lokale tarieven. Door te rekenen met deze zaken krijg je inzicht in wat je kunt besparen. ... De milieu-impact van energieopslag is erg belangrijk vandaag de dag.

De Klimaat en Energieverkenning 2023: analyse van ...

Focus op uitvoering en extra beleid om CO 2-reductiedoel in beeld te houden . De Klimaat en Energieverkenning 2023 (KEV2023) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) lijkt voor het eerst zicht te bieden op het halen van het CO 2-reductiedoel van 55% in 2030, met een bandbreedte van 46-57%.Positieve ontwikkelingen zijn de stevige groei van het …

Inkomen van huishoudens

Aan de andere kant ontving 62 procent van de AOW-huishoudens (vooral paren) maandelijks aanvullende inkomsten van 1 000 euro bruto of meer. ... In 2017 hadden huishoudens in Nederland gemiddeld 41 duizend euro te besteden. Het gestandaardiseerde inkomen, oftewel het voor omvang en samenstelling van het huishouden gecorrigeerde besteedbaar ...

Biodiversiteit in Nederland neemt in zorgwekkend tempo af

Dit waren ook slechts ondersteunende doelen, zoals het vergroten van het bewustzijn over biodiversiteit in Nederland. Tijdens de nieuwe top in 2022 in Kunming, China, zal er gestreefd worden om in 2030 overal 30 procent van het grondgebied te beschermen. Als Nederland dit doel wil halen, zal de rol van de overheid cruciaal zijn.

VISIEDOCUMENT Grootschalige energieopslag

af van de ontwikkeling van het aandeel duurzame energie. Berekeningen laten zien dat de behoefte aan grootschalige opslagcapaciteit in 2030, afhankelijk van de gekozen aannames over de percentages duurzame energie, kan variëren van 04 tot 50.000 GWh (vergelijkbaar met de huidige strategische olievoorraad van Nederland)5.

DE IMPACT VAN VOORTDURENDE ARMOEDE OP HULPORGANISATIES IN NEDERLAND

Het onderzoek concludeert dat meer dan de helft van de hulporganisaties in het afgelopen jaar een stijging van het aantal hulpvragen zag (namelijk 56% van de organisaties). Zij geven aan dat deze stijging voornamelijk komt door de prijsstijgingen van boodschappen en door de energieprijzen. Ook lopen mensen vast in de bureaucratie.

De vergeten energieopslag: zwaartekracht

De kunstmatige intelligentie zorgt dat de kranen meteen in beweging komen bij toevoer van energie en dat ze gaan zakken als er een energiebehoefte is. De proefbatterij van Energy Vault kan 35 MWh leveren. …

Inkomen van huishoudens

In dit hoofdstuk staat het inkomen van huishoudens centraal. De samenstelling van het inkomen alsmede de herverdeling van het inkomen via premies, belastingen en uitkeringen komen aan bod. ... (conjuncturele) inzinking. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd Nederland tot twee keer toe (in 1973 en 1979) geconfronteerd met een oliecrisis ...

Wat zijn de mogelijkheden voor warmteopslag in woningen?

Als Nederland de gestelde klimaatdoelen wil halen, moeten huizen met duurzamere alternatieven worden verwarmd. Daarnaast wordt de Groningse aardgaskraan in 2022 definitief dichtgedraaid. Van het gas af dus, en op zoek naar alternatieven. Ideale combinatie met warmtepomp. Die transitie maakt de opslag van warmte een stuk relevanter en …

Energie in cijfers 2022

ten opzichte van stroom uit aardgas. Kerncentrale De helft van de reizen naar Londen en Parijs (2 van de 4 miljoen) wordt afgelegd met de trein in plaats van met het vliegtuig. -0,3 Mton CO2 Reizen Een miljoen huiseigenaren met goed geïsoleerde eengezinswoningen stappen over van HR-ketel naar een warmtepomp.-0,4 Mton CO2 (neemt toe naar mate het

Verduurzaming gebouwde omgeving

De figuur laat zien dat de emissie van broeikasgassen in de gebouwde omgeving daalt. Dit gebeurt ondanks de groei van de gebouwde omgeving. (Bron: KEV 2022) De broeikasgasemissies van de dienstensector zijn tussen 2000 en 2020 gedaald van ruim 8 megaton naar 6 megaton. De verwachting is dat deze daling van de uitstoot doorzet tot 4 …

Duurzaamheid in de Nederlandse woningvoorraad

Ook heeft Nederland in Europees opzicht de meeste zonnepanelen op woningen. Positief is daarnaast dat bijna 90% van de huishoudens in Nederland een slimme meter heeft. Dit bevordert het inzicht van huishoudens in hun energieverbruik en kan bijdragen aan een grotere bewustwording van het belang van verduurzaming.

De rol van grootschalige energieopslag in de Nederlandse …

windenergie in Noord- West Europa en zonne-energie in Zuid Europa. Daardoor neemt de afhankelijkheid van één of enkele soorten opwekmethoden af en ook de afhankelijkheid van seizoenen en dag- en nachtpatronen, waardoor de noodzaak tot opslag minder groot wordt. Er dient wel rekening gehouden te worden met aanzienlijke transportverliezen over ...