Verduurzaming gebouwde omgeving

De verduurzaming van de gebouwde omgeving moet versnellen om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen. Dit stelt ons onder andere voor de uitdaging om voor 2050 ruim 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen te transformeren tot goed geïsoleerde panden, die met duurzame warmte worden verwarmd en waarin schone elektriciteit wordt …

Ondergrondse warmwateropslag levert jaarrond vrijwel genoeg warmte voor ...

Het is een verrassend eenvoudige oplossing van Hocosto om langdurig warmte op te slaan: graaf een grote kuil, laat deze vollopen met water en warm dat gedurende de zomer met behulp van zonnecollectoren op. Vrijwel de hele winter kan de buffer als die maar groot genoeg is een woning of bedrijf van warmte voorzien. Seasonal Thermal Energy Storage …

De renovatieverplichting voor residentiële gebouwen

De toekomst van duurzaam wonen in Vlaanderen wordt steeds duidelijker met de introductie van de vernieuwde ''renovatieverplichting''. Deze verplichting werd door de Vlaamse overheid ingevoerd om de energie-efficiëntie van residentiële gebouwen te verbeteren en bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Energieopslag: wat zijn er voor alternatieven voor batterijen?

Voor opslag in de woning, het appartementsgebouw of bedrijf zijn momenteel vooral de lithium-ion batterij en de productie van warm water interessant. En laten we niet vergeten dat u ook de batterij van de elektrische auto kunt gebruiken. Voor een echt duurzame toekomst hebben we nog veel nieuwe ideeën en toepassingen nodig.

EU-steun voor energieopslag

Waarom energieopslag van belang is. 01-09. Technologieën voor energieopslag. 10-16. Doel van dit briefingdocument en aanpak. 17-22. Evaluatie van de EU-steun voor energieopslag. 23-81. Het strategisch kader voor energieopslag. 23-41 Het strategisch plan voor energietechnologie. 24-26 De Europese alliantie voor batterijen. 27-37 Steun van ...

Energieopslag

Bij de keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag spelen de kosten van de installatie, de opslagcapaciteit, het vermogen en de tijdschaal waarop de energie opgeslagen kan worden een rol. Ook de energetische duurzaamheid van de opslag (''round-trip efficiency'', dat wil zeggen de verliezen bij zowel het opslaan van de energie als bij het er weer uithalen, zie …

Financiële steun voor duurzame investeringen in de Landbouw

De landbouwsector krijgt een steuntje in de rug met financiële ondersteuning voor duurzame productieve investeringen. Het doel van deze maatregel is om landbouwbedrijven toekomstbestendiger en veerkrachtiger te maken, waardoor ze kunnen inspelen op nieuwe overheidsvereisten en beter kunnen voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. …

Onderzoek naar batterijopslag

Project Batterij-opslag Gebouwen & districten Zonne-energie. CIRCUSOL Lees meer. Project Batterij-opslag. SOLIDIFY – Versnellen van vastestof-lithiumbatterijtechnologie ... hoogperformante batterijbeheersysteem voor al uw mobiele en stationaire energieopslagpakketten. Het BattSense batterijbeheersysteem met dynamische celbalancering …

Introductie energie opslagsystemen

Er zijn drie redenen voor energieopslag: aanbod- en leveringszekerheid, flexibiliteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Voorbeelden van situaties waarin energieopslag wordt toegepast zijn (in volgorde van …

Whitepaper: kansen voor energieopslag

Sweco publiceert whitepaper over kansen energieopslag. U vraagt, wij draaien. Dat is in de kern het energiesysteem dat we kennen en hanteren. Dat brengt ongelooflijke uitdagingen en druk met zich mee. Zeker in een tijd waarin …

Vernieuwde energie voor vastgoed

Doorbraken realiseren om de transitie naar een toekomst­bestendige en CO2-neutrale gebouwen­voorraad te versnellen. Voor utiliteits- en woningbouw, zowel nieuwe als bestaande gebouwen. ... De uitdagende en omvangrijke opgave om de Nederlandse civiele kunstwerken te renoveren en vervangen is iets waar we samen nog decennia mee bezig zijn. Om ...

Energieopslag

Verschillende technologieën, zoals batterijen en pompaccumulatie, worden gebruikt voor energieopslag op verschillende schalen. Energieopslag verbetert de betrouwbaarheid en …

Energieopslag: Pleidooi voor de zwaartekracht

Energieopslag: Pleidooi voor de zwaartekracht. ... Het waren gebouwen met heel veel liften met betonblokken als liftkooien of een soort hijskranen die rondom betonblokken kunnen hijsen en laten dalen. Ik meen dat deze ontwerpen een slecht constructief uitgangspunt hebben. Allereerst treden bij deze ontwerpen, gebouwen en kranen, grote ...

Moderne energieopslag volgens stokoude technieken

Maar de batterij vormt niet de enige bron voor energieopslag die een tweede kans krijgt. Nieuwe technieken zijn nodig, want er is nog geen conventionele batterij die genoeg energie kan vasthouden ons door koude en donkere winters te loodsen, of om een vliegtuig de Atlantische Oceaan over te krijgen. ... Voor het langdurig verwarmen van gebouwen ...

Gebouwen en districten

Daarom moeten nieuwe gebouwen, renovatieprojecten en zelfs volledige districten voldoen aan hoge energiestandaarden. Bij EnergyVille ontwikkelen we kennis om de Europese Commissie, regionale/lokale overheden en industrie te ondersteunen in de overgang naar een energie-efficiënte, koolstofarme en duurzame stedelijke omgeving.

Verduurzaming gebouwde omgeving

Energieopslag. Opslag van zowel warmte als elektriciteit kan bijdragen aan de benodigde flexibiliteit in de energievoorziening. Op wijkniveau kan energie worden opgeslagen …

Elektriciteit Opslag Systeem (EOS)

Een voor huis-tuin-en-keuken-gebruik bestemd EOS heeft meestal een opslagcapaciteit van rond de 10 kWh. Een systeem met een opslagcapaciteit van meer dan 20kWh wordt als een bedrijfsmatigsysteem gezien waarop specifieke regelgeving van toepassing is. Neem in dat geval contact op met jouw gemeente om na te vragen of hier voorwaarden voor gelden.

Op weg naar Bijna Energie Neutrale Gebouwen

Dit verslag is geschreven ter afronding van mijn opleiding Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. In dit verslag wordt het onderzoek naar Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) beschreven. Er is ... In Nederland wordt vanaf 1 januari 2021 de EPC-eis voor alle nieuwe gebouwen vervangen door drie nieuwe energieprestatie eisen:

Handreiking Elektriciteit Opslag Systemen (EOS >20 kWh Li-ION)

Maatregelen voor EOS 8 5.1 Constructie 8 5.6 Klimaatbeheersing / ventilatie 11 5.7 Aanvullende veiligheidseisen 12 5.8 Compartimentering / Indeling 14 ... (zeer) kwetsbare gebouwen en locaties in de directe omgeving. Oplaadlocaties waar mobiele EOS-en vóór gebruik op een evenementenlocatie, of anderszins, worden opgeladen dienen ...

Na zonneschijn komt schaarste: een overzicht van de meest

De opkomst van hernieuwbare energie. Meer dan ooit dwingt de klimaatverandering ons om onze energieproductie te herbekijken. De voorbije jaren is er een massale toename van hernieuwbare energie, aangezien we proberen om onze elektriciteitsproductie koolstofvrij te maken en over te schakelen op groene stroom voor koolstofintensieve activiteiten zoals autorijden en de …

Expert Talk: Een nieuwe rol voor gebouwen in het

Vandaag zijn gebouwen verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de Europese unie, hoofdzakelijk voor hun verwarming en koeling. Wat de rol van gebouwen is in …

Energie in de gebouwde omgeving | TNO

Voor energieopslag richten we ons op warmtebatterijen die zonne-energie of windenergie opslaan. Voor energiegebruik ontwikkelen we concepten om warmte op te wekken of te …

Bestaande en nieuwe technieken voor warmteopslag | Feenstra

Net als bij de hierboven beschreven wko zorgt een leidingnet in de winter voor het transport van de warmte naar de woningen. Aquathermie is een techniek die nog in ontwikkeling is. Op dit moment zijn er nog maar weinig woningen die er voor hun verwarming gebruik van kunnen maken, maar de verwachtingen voor de toekomst zijn hooggespannen.

Energieopslag: Hoe kan je Stroom opslaan? | Pure …

Bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden wanneer de zon veel schijnt. Het opslaan van energie zorgt voor flexibiliteit en is hard nodig. Zo wordt voorkomen dat duurzame energie verloren gaat. Er zijn verschillende …

Infokaart (externe) veiligheid: Energie Opslag Systeem (EOS)

Voor de weertypen D5 is het slachtofferbeeld bepaald voor personen die zich buiten bevinden. Dit is uitgewerkt voor drie ringen. In de eerste ring overlijdt meer dan 95 % van de aanwezigen, in de tweede tussen de 95 en 50 % en in de derde tussen de 50 en 5 %. De effectafstanden van de giftige wolk voor deze ringen staan in de tabel.

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

Energietransitie | 3.2 Duurzaam samenwerken

Ons grondgebied leent zich goed voor het opwekken van zonne- en windenergie. Lees meer. Ga direct naar de inhoud Ga naar de inhoudsopgave. 3.2 Duurzaam samenwerken ... Daarmee kun je gebouwen op een duurzame manier koelen …