Warmte en koeling met een afleverset
Zo werkt de afleverset. 1: Het afgekoelde water gaat terug het ondergrondse warmtenet in. 2: Warmte komt via het warmtenet je woning in. 3: Je ontvangt koud water van het regionale waterbedrijf. Deze warmen we op in de afleverset naar de juiste temperatuur. 4: Het opgewarmde water stroomt naar je douche en kranen. 5: De warmte gaat rechtstreeks naar je …
Wat zijn de mogelijkheden voor warmteopslag in woningen?
Het opslagsysteem is inmiddels al een tijdje op de markt en klanten experimenteren er volop mee. Het beschikt namelijk over twee warmtewisselaars, een grote en …
15.3.1 Warmte
Warmte is het vervoer van inwendige (thermische) energie van een voorwerp naar een ander, ten gevolge van een temperatuurverschil. Het is belangrijk om het begrip warmte niet te verwarren met temperatuur. Temperatuur beschrijft de toestand van een stof; warmte beschrijft een proces. Warmte wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen; warmte veroorzaakt meestal …
Wat is aardwarmte en hoe werkt het?
Om het warme water uit de grond te krijgen, worden er twee diepe putten geboord. De ene put pompt het warme water omhoog. Een warmtewisselaar haalt daar vervolgens de warmte uit. En het afgekoelde water gaat via de andere put weer terug de grond in. Dit water komt in dezelfde aardlaag terug en wordt langzamerhand weer opgewarmd door de …
Warmteverlies door vloeren zwaar onderschat
"De focus ligt zwaar op dakisolatie. Niet voor niets eist het Bouwbesluit voor het dak een minimale Rc-waarde van 6,0 m2K/W. Voor de begane grondvloer volstaat minimaal 3,5 m2K/W. Dat is onterecht, want de meeste warmte gaat ongemerkt verloren via de begane grondvloer naar de kruipruimte. Vooral als we massaal overstappen op vloerverwarming", zegt …
Zonneboilers
Afgezien van enkele speciale technische oplossingen worden hoofdzakelijk collectoren gebruikt waarin een warmtedragend medium circuleert. Meestal gaat het hierbij om een mengsel van water en het antivriesmiddel glycol. De vloeistof bevindt zich in een buis. Deze collectoren absorberen zonnestralen en zetten die om in bruikbare warmte.
Natuurkunde
Een (rijpe) banaan in het zonnetje zal uit het zichtbare spectrum van zonlicht vooral de gelere golflengten, zeg maar zo rond de 570-580 nm, reflecteren, en de rest absorberen. Daardoor valt er voornamelijk geel licht …
Te veel energie opgewekt? Hier zijn vier innovatieve manieren om het …
Het reservoir bevat faseovergangs materialen, die afhankelijk van hun fase, warmte absorberen of vrijgeven. Het reservoir zelf laadt zichzelf op als er een overschot aan energie is, en geeft deze energie vrij wanneer er energie nodig is. HeatVentors technologie is vooral geschikt voor thuis omdat het niet veel ruimte inneemt.
Hoofdstuk 3 :Warmte en Temperatuur
De warmte wordt binnengehouden door het bloed te koelen, voordat het naar de tong gaat. De bij de koeling vrijgekomen warmte wordt afgegeven aan het koudere bloed dat vanuit de tong terugstroomt naar het lichaam. Zo gaat er bloed naar de tong, maar de warmte gaat niet mee naar buiten.
Is de WarmteBatterij een oplossing voor je energievraag?
Zodra waterdamp en het zout bij elkaar worden gevoegd, bindt het water aan het zout en gaat het zout over in een nieuwe kristalvorm. Bij deze reactie komt warmte vrij. Deze reactie is omkeerbaar. Warmte wordt toegevoegd om het water van het nieuwe kristal af te stoken en zo worden de 2 oorspronkelijke componenten weer verkregen
Energieopslag
Als het ijzerpoeder met stoom reageert wordt het weer omgezet in ijzeroxide waarbij waterstof vrijkomt (zie ook Metal fuels as dense CO2-free energy carriers). …
Wat is een warmtenet (of stadsverwarming) en hoe werkt het?
Aan het eind van het jaar ontvang je de eindafrekening, net als wanneer je aardgas afneemt bij een energieleverancier. Variabele kosten bij het gebruik: deze kosten hangen af van hoeveel warmte je daadwerkelijk verbruikt. Dit gaat bij een warmtenet per gigajoule (GJ) warmte. Sommige warmtenetten leveren in de zomer ook koude.
Isoleren tegen de warmte
Het is goedkoop en isoleert goed, maar is niet duurzaam vanwege het productieproces. De Knauf Ecose biedt wel hoge isolatiewaarden en is zeer brandveilig. Isolatieplaten van pur of pir (een verbeterde versie van pur) houden warmte goed binnen, maar zijn minder geschikt dan glaswol om warmte buiten te houden.
fullereen energieopslag
Een slim reservoir voor energieopslag. Heatventors uit Hongarije heeft weer een heel andere oplossing gevonden: de HeatTank. Het reservoir bevat faseovergangs materialen, die …
Waar gaat de meeste warmte verloren en wat kan je er aan doen?
Waar gaat al die warmte heen? In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak.
Warmte: wat is dat nou precies?
Mr. Chadd legt het voor je uit! Warmte. Warmte is een maat voor de energie, in dit geval thermische energie. De warmte geeft aan hoeveel energie er wordt overgedragen van een voorwerp met een hoge temperatuur naar een voorwerp met een lage temperatuur. Warmte gaat dus altijd van een hoge naar een lage temperatuur, nooit andersom!
Natuurkunde
Deze is zelf echter geen warmtebron zoals een cv-installatie, het lijkt daarom wat vreemd om die dan te gebruiken voor verwarming. Het speciale van een warmtepomp is echter dat deze warmte verplaatst. De energie die erin gaat, is nodig voor het verplaatsen van warmte, niet voor het opwekken ervan.
ACM stelt maximumtarief warmte vast en houdt daarbij rekening …
Het merendeel van de huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet betaalt in 2023 minder dan het huidige maximumtarief voor warmte. Dat komt omdat warmteverbruikers ook profiteren van het door het kabinet aangekondigde prijsplafond. Voor huishoudens die méér gebruiken dan de gebruiksgrens van het prijsplafond gaat het …
Hoofdstuk 8
Het warmte-element wordt 10,0 minuten aangezet en de temperatuur stijgt hierdoor 10 graden Celsius. Bereken de soortelijke warmte van de onbekende vloeistof en vind hiermee welk soort vloeistof gebruikt is. ... De warmte die …
Versinspiratie
Ook het type oven dat gebruikt wordt gaat een invloed uitoefenen op de kwaliteit en de eeteigenschappen van het brood: de temperatuur die in de oven bereikt wordt, de aanwezigheid van stoom, de beschikbaarheid van de calorieën (m.a.w. van de warmte), de tijd die men gaat bakken enz. hebben allemaal een invloed op de consistentie van de kruim, op de …
Verano® | Wit of zwart doek tegen de straling van de zon?
Het effect van kleuren. Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Warmteopslag: wat zijn de mogelijkheden?
De opzet van het Cesar-energieopslagsysteem is simpel: elektriciteit uit zonnepanelen wordt in buizen omgezet naar warmte, dat door een metalen container vol met …
De ware aard van het versterkte broeikaseffect
Gassen kunnen alleen bepaalde golflengten uitzenden. Hun emissiecoëfficiënt is dan ook aanzienlijk kleiner dan 1,0. Als een gas een golflengte kan uitzenden, kan het diezelfde golflengte ook absorberen. De absorptiecoëfficiënt is dus gelijk aan de emissiecoëfficiënt. Dit is belangrijk als je gaat nadenken over het broeikaseffect.