Energie-opslag
Wat is energie-opslag? Energie-opslag neemt in belang toe door de sterke groei van elektriciteitsproductie uit zon en wind. Omdat vraag en aanbod van elektriciteit altijd precies op elkaar moeten aansluiten moeten overschotten worden opgeslagen in bijvoorbeeld stuwmeren of batterijen, of omgezet in andere energiedragers zoals waterstof. Aardgas wordt …
Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …
Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving vertraagt een …
Duurzaamheid: wat is waterstofenergie(opslag)?
De belangrijkste componenten van een waterstofsysteem voor energieopslag zijn een elektrolyse-inrichting, waterstofopslag en een brandstofcel. De elektrolyser gebruikt elektriciteit om water …
Wat is de rol van energieopslag in de energietransitie?
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Welke energie slaan we nu en straks op? Al vanaf 2030 zal onze energievoorziening minder uit fossiele energie en meer uit duurzame wind- en zonne-energie bestaan. Waar we nu vooral aardgas opslaan ...
Thuisbatterij: zonne-energie opslaan | Milieu Centraal
Er zijn ook grootschalige, collectieve technieken voor energieopslag. Denk bijvoorbeeld aan woonwijken die met een buurtbatterij zonnestroom ''slim'' opslaan en verbruiken. Milieu Centraal kan de milieubelasting hiervan niet in cijfers vergelijken met die van thuisbatterijen. Maar collectieve maatregelen zijn doorgaans klimaatvriendelijker.
Waterstof | Duurzame energie
Uitlegvideo: Waterstof, energie van de toekomst. Marcel Weeda, hydrogen expert, legt uit wat de energiedrager waterstof is. En waarom en hoe we waterstof gebruiken in combinatie met …
Ondergrondse energieopslag: hoe waterstof en …
Aenergie Postbus 8056 1201 HB HILVERSUM Marathon 9F 1213 PE HILVERSUM. E-mail: info@aenergie Tel: 035 - 33 33 500 KvK: 32092606
Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie
Denk aan beleid, wet en regelgeving, versnelde opschaling van technologie en kennisdelen vanuit pilot projecten, samenwerking met andere landen en import vanuit …
Deze zonnepanelen maken direct waterstof uit zonne-energie
Als het aan onderzoekers van de KU Leuven ligt, liggen er straks twee soorten zonnepanelen op daken van huishoudens. Het ene type zet zonne-energie om in elektriciteit voor direct gebruik in huis, het andere produceert waterstof dat op een later moment weer gebruikt kan worden. Energieopslag dus, via waterstof-zonnepanelen.
Groene waterstof: welke voordelen heeft het voor de EU?
De verwachting is echter dat waterstof in de toekomst emissievrij transport, verwarming en industriële processen mogelijk zal maken, evenals energieopslag tussen de …
Nieuwe routekaart voor energieopslag
De Routekaart Energieopslag brengt in kaart welke acties ondernomen moeten worden om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en …
Thuisbatterij op waterstof
Thuis overtollige stroom opslaan in een waterstofbatterij is prima mogelijk. Maar goedkoop is het niet. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd, waardoor je aan het net geleverde elektriciteit niet meer een-op-een kunt verrekenen met stroom die je …
Introductie energie opslagsystemen
Thermische energieopslag. Voor informatie over thermische energie-opslag ga naar Opslagsystemen voor zonnewarmte (DGEM). Energieopslag in vliegwielen. Mechanische traagheid is de basis van de opslagmethode FES (Flywheel Energy Storage). Een roterende schijf wordt versneld door een elektromotor waardoor kinetische energie wordt opgeslagen.
Energie Opslaan: Thuisbatterij & Alternatieven | Bobex
Voordelen van thuis stroom opwekken en opslaan Thuis je zelf eigen zonne-energie opslaan heeft heel wat leuke voordelen. 1. Verminder je afhankelijkheid van je energieleverancier Met een thuisbatterij verbruik je meer van je zelfgeproduceerde zonne-energie. Je verkleint je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en je energieleverancier bijgevolg aanzienlijk. Zo word …
Waterstof en energieopslag
Waterstof heeft molecule (H2) en komt in de natuur niet voor. Dat betekent dat waterstof geproduceerd moet worden. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Ongeveer 95% van alle waterstof die in de wereld wordt geproduceerd wordt gemaakt doormiddel van reforming van aardgas, steenkool of andere fossiele brandstoffen. Slechts 5% procent van de …
Opslag & Distributie van Waterstof: Werking & Mogelijkheden
Waterstofgas wordt vaak opgeslagen in hogedrukvaten van composiet. Het waterstof wordt tot 200, 350 of soms wel tot 700 bar samengedrukt om de ruimte te beperken. Dit klinkt efficiënt, maar er is wel een groot nadeel. Door waterstof te comprimeren gaat zo''n 6-15% van de waterstofenergie verloren, afhankelijk van hoe hard het wordt samengedrukt.
Waterstof: de groene troef voor de mobiliteit van de toekomst
Waterstof is een uiterst belangrijke duurzame energiebron voor de toekomst. Bij de verbranding ervan komt immers enkel water vrij en geen broeikasgas. Bovendien kan er vandaag met waterstof energie en elektriciteit worden opgewekt. Waterstof biedt met andere woorden uitzicht op een niet-vervuilend voertuig met een grote autonomie.
Standpunt energieopslag
Batterijen Energie-Nederland erkent het belang van batterijen in een toekomstig energiesysteem, maar vindt aparte stimulering niet nodig. Subsidies voor batterijen zijn niet kosteneffectief volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Verzwaren van het net is vaak goedkoper en batterijen concurreren met andere flexibiliteitsvormen. Focus op het wegnemen van barrières, …
Warmtenet in Stad aan ''t Haringvliet met zonne …
Energieopslag Duurzaam opgewekte energie opslaan voor de winter De zon schijnt en de zomer is nu dan echt in aantocht. Dat is goed nieuws voor The Green Village, want ze gebruiken een deel van hun opgewekte …
Waterstof: welke kansen zijn er?
Waterstof (met als scheikundige afkorting H2) is een geurloos en kleurloos gas. Waterstof moet eerst gemaakt worden, voordat het gebruikt kan worden. Daarvoor is energie nodig. Waterstof neemt een deel van die energie op. Omdat het niet van nature voorkomt maar wel energie kan bevatten, noemen we het een energiedrager en geen energiebron.